top of page
Image by Jakayla Toney

Presschef, TCO





TCO är en partipolitiskt obunden centralorganisation som samlar 12 fackförbund med över 1,2 miljoner medlemmar. Som påverkansorganisation arbetar TCO för goda villkor i arbetslivet för landets tjänstemän. TCO:s uppgift är att, med utgångspunkt från medlemsförbundens medlemmar, vara en drivande kraft för att utveckla och påverka politik och debatt. På kansliet arbetar cirka 40 medarbetare.




Nu stärker TCO sitt press- och påverkansarbete ytterligare och söker en presschef.


Om uppdraget

Som TCO:s Presschef har du en bred roll där du ansvarar för ett proaktivt pressarbete samt är ett stöd till TCO:s ordförande. Med medlemmarna i TCO-förbunden som bas, kan du med politisk fingertoppskänsla initiera och medverka i arbete kring frågor där TCO bör synas och ta plats i debatten.


Du ansvarar för den strategiska planeringen för i vilka sammanhang ordförande ska medverka och vilka aktörer som det är viktigt att ordförande träffar. Du skriver underlag, följer med på möten och ansvarar för ordförandes sociala kanaler. Du är strategiskt bollplank i policyutveckling vilket innebär research, omvärldsbevakning samt budskapsformulering. Det arbetet sker i nära samarbete med hela kansliorganisationen.


Du driver ett proaktivt pressarbete genom att skriva pressmeddelanden, debattartiklar, blogginlägg och artiklar till olika kanaler. Du hanterar förfrågningar från media. Arbetet sker i nära samarbete med kollegorna på kommunikationsenheten. Du ingår i krisledningen och ansvarar för kriskommunikationen.


Allt arbete har TCO-förbundens medlemmars intressen för ögonen. TCO:s arbete ska vara trovärdigt, nyfiket och framtidsinriktat. Områden du kommer att arbeta med rör arbetsmarknad, utbildning och trygghetssystem. Ett exempel på ytterligare fokusområde är arbete med grön omställning.


Arbetet på TCO präglas av helhetssyn, samskapande, lärande och enhetsöverskridande arbete för att tänka nytt och uppnå resultat. Du ingår i staben och rapporterar till stabschefen.


Kandidatprofil

För att lyckas i rollen har du ett starkt intresse för, och erfarenhet av, att arbeta med samhällsfrågor. Du har erfarenhet av att driva ett proaktivt pressarbete med gott resultat. Du har erfarenhet av att arbeta nära högsta ledningen och organisationens talesperson.


Du trivs i en bred roll med många samarbetsytor internt och externt. Du är en lagspelare och trivs när du i samarbete med andra når resultat. Du är en skicklig relationsbyggare och har gärna ett upparbetat relevant nätverk.


Du har goda kunskaper om det moderna medielandskapet och är en skicklig och snabb skribent för olika kanaler, på både svenska och engelska. Du är van att hantera krisinformation och står stadigt om det blåser.


Du har god kännedom om det politiska systemet i Sverige och EU samt goda kunskaper om arbetsmarknadens parter och den svenska modellen.


Dina personliga egenskaper är viktiga. Du är prestigelös, noggrann, samarbetsinriktad och kreativ. Du tar initiativ och får saker gjorda.


Du har relevant akademisk utbildning inom t ex medie- och kommunikationsvetenskap, statsvetenskap eller motsvarande erfarenhet. Du delar TCO:s värderingar och vi ser gärna att du har erfarenhet av att arbeta i en facklig organisation, inom politiken eller annan idéburen verksamhet.



Om tjänsten och att arbeta på TCO

Tjänsten är på heltid, tillsvidareanställning med tillträde enligt överenskommelse. Kansliet ligger på Linnégatan 14 i centrala Stockholm. TCO tillämpar kompetensbaserad rekrytering och erbjuder en arbetsplats som utmärks av strävan att vara fri från diskriminering.


Välkommen med din ansökan!


Sista ansökningsdag är 7 maj 2023, ansök gärna redan idag, intervjuer kan komma att ske löpande.


I den här rekrytering samarbetar vi med Just Right AB. Vid frågor, kontakta rekryteringskonsult Anna-Karin Engvall, tfn 0707-323007, e-post: annakarin.engvall@justright.se


Facklig representant är Ronny Tedestedt, Unionen-klubben på TCO:s kansli, ronny.tedestedt@tco.se


bottom of page