top of page
Image by Jakayla Toney

Pensions- och försäkringsjurist, Svenskt Näringsliv


Vill du bli en av Svenskt Näringslivs experter och få en viktig roll i arbetet med utformningen av kollektivavtalade pensioner och försäkringar?


Delar du även vår vision – företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd? Då kanske rollen som Pensions- och försäkringsjurist är för dig!

Om rollen

Som pensions- och försäkringsjurist på Svenskt Näringsliv har du en plats mitt i det intressanta arbetet med kollektivavtalade pensioner och försäkringar. Hos oss blir du expert inom pensioner och försäkringar och får arbeta brett med frågorna.


Svenskt Näringslivs arbete med pensioner och försäkringar styrs i stor utsträckning av de kollektivavtal som Svenskt Näringsliv träffat med LO och PTK. Dessa avtal förhandlas fram och träffas på uppdrag av medlemsorganisationerna.


I ditt uppdrag ingår bland annat att:

· Tolka, vårda och tillämpa överenskommelser inom pensioner och försäkringar

· Delta i förhandlingar och utveckla överenskommelser inom kollektivavtalade pensioner och försäkringar

· Följa, bevaka och analysera ny lagstiftning

· Delta i utredningar och skriva remissvar

· Informera om pensioner och försäkringar till Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer


I din roll har du många externa kontakter med partbolag och partsvärlden, du kan ingå i nämnder och arbetsgrupper. Du har även ett nära samarbete med dina kollegor på avdelningen Pensioner & Försäkringar, som också är seniora experter. Du rapporterar till Avdelningschef Pensioner & Försäkringar. Av

Vem är du?

Vi söker dig med gedigen erfarenhet av juridiskt arbete, brett samhällsintresse samt kunskap om kollektivavtalad försäkring, den svenska modellen och arbetsmarknadens parter.


Vi söker dig som har:

· Gedigen kunskap om regelverken inom pensioner och försäkringar

· Kunskap och erfarenhet av den allmänna socialförsäkringen

· Kunskap om kollektivavtalade pensioner och försäkringar

· Kunskap om den svenska modellen och arbetsmarknadens parter

· Jur kand eller motsvarande juristexamen


Du har stor förståelse för företagens synsätt och vi tror att du har erfarenhet av att arbeta på till exempel partsbolag, försäkringsbolag, myndighet eller i ett större företag.


Arbetet består av mycket externa kontakter och du är kommunikativ, skapar förtroende och är en skicklig relationsbyggare.


Du har ett starkt samhällsintresse och trivs att arbeta i en miljö med högt tempo. Som person är du trygg, har integritet, ett starkt eget driv och är initiativrik.


Arbetet på vår avdelning präglas av ett öppet klimat där vi har en stark teamkänsla där vi hjälper varandra.


Vi erbjuder Hos oss blir du en del av en organisation med ett viktigt uppdrag som handlar om att påverka och förbättra villkoren för företagande i Sverige. Vi arbetar utifrån vår vision - företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Vi erbjuder våra anställda bra förmåner med bland annat generöst friskvårdsbidrag och försäkringar.

Frågor och ansökan

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med placering vid huvudkontoret på Storgatan i Stockholm. Tillträde snarast enligt överenskommelse.

I denna rekrytering samarbetar vi med Just Right AB. Vid frågor, kontakta rekryteringskonsult Anna-Karin Engvall, tfn 0707-323007, e-post: annakarin.engvall@justright.se


Välkommen med din ansökan senast 1 mars 2023.

Om Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv är företagens företrädare i Sverige. Vi arbetar för att alla företag i Sverige ska ha bästa möjliga förutsättningar. Det här är vår vision: "Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd".


Svenskt Näringslivs långsiktiga mål är att Sverige ska återta en tätposition i den internationella välståndsligan. För att uppnå detta behövs en bred intressegemenskap kring värdet av företagande och företagsamhet.


Vår verksamhet täcker ett brett fält och vänder sig till olika målgrupper. Vi arbetar med opinionsbildning och kunskapsspridning, utvecklar nya idéer och tar fram konkreta förslag för att skapa ett bättre klimat för företagsamheten.


Vi företräder 60 000 små, medelstora och stora företag. Dessa är organiserade i 49 bransch- och arbetsgivarförbund. Förbunden utgör föreningen Svenskt Näringslivs medlemmar. Företag är primärt med i ett arbetsgivarförbund och/eller i en branschorganisation. Genom detta blir de även medlemsföretag i Svenskt Näringsliv.


Svenskt Näringsliv ansvarar för att driva frågor och områden som är viktiga för alla företag, exempelvis skatter, arbetsrätt, utbildning och infrastruktur

bottom of page