top of page
Image by Jakayla Toney

Enhetschef Kompetensförsörjning, Teknikföretagen


Är du en god ledare med erfarenhet av påverkansarbete och näringspolitik? Vi söker dig som vill leda Teknikföretagens arbete med att säkra kompetensförsörjningen hos teknikindustrin.


Sverige är ett av världens främsta exportländer när det gäller innovation och teknik, där företag som Volvo, Ericsson och Scania är några av de största aktörerna. Gemensamt för trion är att de är medlemmar i Teknikföretagen. Genom bland annat juridisk rådgivning och politiskt påverkansarbete får de tillsammans med drygt 4300 andra medlemsföretag stärkt konkurrenskraft.


Teknikföretagen stärker medlemsföretagens konkurrenskraft huvudsakligen på tre sätt: Det ena är genom anpassade kollektivavtal och genom rådgivning och utbildning i framförallt arbetsrätt och affärsjuridik. Det andra är genom att påverka i näringspolitiska frågor, både i Sverige och EU, i syfte att främja innovation och utveckling i näringslivet. Det tredje är att förse medlemmar med kvalificerad ekonomisk analys och driva ekonomiska frågor.


Vill du vara med och bidra till att förbättra Sveriges konkurrenskraft och säkra kompetensförsörjningen hos teknikindustrin? Nu söker vi en enhetschef för Kompetensförsörjning som också kan ta rollen som näringspolitisk expert.


Vi söker dig som delar synen på att näringslivet och industrin spelar en avgörande roll för Sveriges fortsatta välfärd och att en grundförutsättning för att lyckas med klimatomställningen är att stärka Sveriges konkurrenskraft.


Om rollen

Ett av Teknikföretagens viktigaste uppdrag är att arbeta för att säkra kompetensförsörjningen för våra medlemsföretag. Våra medlemmar behöver hitta fler medarbetare med rätt utbildning. Kompetensförsörjning är en prioriterad fråga och efterfrågan är stor från våra medlemsföretag.


Enheten Kompetensförsörjning ansvarar bland annat för att initiera och driva projekt för att öka intresset för teknik, påverka utbildningssystemet från grundskola till högre utbildning så att det är rätt anpassat utifrån arbetsmarknadens behov samt att säkerställa att vi har en god uppfattning om medlemsföretagens framtida kompetensbehov. Viktiga frågor som vi driver är bland annat att förbättra förutsättningarna för arbetskraftsinvandring, kompetensutveckling för yrkesverksamma samt ökat fokus på ingenjörsutbildningar.


Som enhetschef initierar, organiserar och driver du Teknikföretagens arbete med kompetensförsörjning. Du leder en grupp med tre näringspolitiska experter. Arbetet sker i nära samarbete med övriga avdelningen för näringspolitik. Du bidrar aktivt bidra till utvecklingen för hela organisationen, avdelningen och enheten.


I arbetet ingår att initiera och utveckla dialogen med medlemsföretag, myndigheter, politiker, journalister och andra branschintressenter. Du upprätthåller nätverk av nyckelpersoner och företräder Teknikföretagen i interna och externa sammanhang.


Du följer och påverkar de centrala processerna inom ditt sakområde både nationellt och på EU-nivå. Som en del i påverkansarbetet driver du opinionsbildning i aktuella och viktiga frågor. Du tar löpande fram beslutsunderlag, analyser, policydokument och förslag på kommunikativa insatser inom området.


Arbetet sker i nära samarbete med Teknikföretagens medlemsföretag. Du kommer att ingå i referensgrupper och tar gemensamt med medlemsföretagen bl a fram remissyttranden och skrivelser.


På den näringspolitiska avdelningen arbetar ca 20 medarbetare uppdelade i fyra enheter. Tjänsten innebär en del resor i huvudsak inom Sverige. Du rapporterar till avdelningschefen för Näringspolitik.


Vem är du?

För att lyckas och trivas i rollen tror vi att du har ett stort samhällsintresse och ett intresse för teknik och därmed för de företag som Teknikföretagen företräder samt ett intresse och förståelse för utbildningssystemet. Avgörande för att lyckas i rollen är att du har både god sakkunskap inom utbildnings eller arbetsmarknadspolitik och god kompetens inom påverkansarbete.


Du har erfarenhet av att leda andra experter och är en utpräglad lagspelare och sätter organisationens bästa först.

Förmåga att snabbt sätta dig in i ett nytt område och bedöma vad som är viktigt samt förmåga att prioritera. Du är kreativ, har förmågan att lyssna in olika behov och hitta nytänkande lösningar för att nå uppsatta mål.


Du är en skicklig relationsbyggare som bygger långsiktiga relationer och skapar goda samarbeten. Du trivs i en roll där du har många externa kontakter och är bekväm i att tala inför grupp.


Du är trygg i din person och kompetens. Du trivs i en strategisk roll där du självständigt driver och utvecklar ditt arbete och gillar mixen av operativa och strategiska uppgifter.


Du har en akademisk examen t ex civilingenjör eller statsvetare. Vi tror att du har erfarenhet av att arbeta i en politisk kontext och har erfarenhet av att bedriva framgångsrikt påverkansarbete. Har du erfarenhet av att ha arbetet inom teknik/industriföretag så är det meriterande. Du behärskar svenska och engelska i tal och skrift. Att du gillar teknik och att vara i framkant med den tekniska utvecklingen ser vi som en självklarhet.


Att arbeta på Teknikföretagen Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid vid vårt kontor vid Östermalmstorg i Stockholm. Vi erbjuder en trevlig arbetsmiljö med bra förmåner, med egen träningslokal och lunchrestaurang i huset. I vårt kontorshus finns möjlighet att parkera sin cykel eller moped och att tillfälligtvis också hyra en parkeringsplats för bil.


Våra värdeord som genomsyrar verksamheten är: Respekterande, Engagerade, Professionella och Modiga.


Vi samarbetar i den här rekryteringen med Just Right AB. Om du vill veta mer om tjänsten är du välkommen att kontakta rekryteringskonsult Anna-Karin Engvall, tfn 0707-323007, e-post: anna-karin.engvall@justright.se


Låter det intressant? Välkommen med din ansökan senast 15 mars 2023bottom of page