top of page
Image by Jakayla Toney

Chefekonom, Teknikföretagen


Teknikföretagen söker Chefekonom och tillika chef för avdelningen Ekonomisk analys och affärsjuridik.

Vi söker dig som ska leda arbetet med att förse Teknikföretagens medlemsföretag med kvalificerad ekonomisk analys, vara talesperson och driva opinionsbildning i ekonomiska frågor.Sverige är ett av världens främsta exportländer när det gäller innovation och teknik, där företag som Volvo, Ericsson och Scania är några av de största aktörerna. Gemensamt för trion är att de är medlemmar i Teknikföretagen. Genom bland annat juridisk rådgivning och politiskt påverkansarbete får de tillsammans med drygt 4300 andra medlemsföretag stärkt konkurrenskraft.


Teknikföretagen spelar en nyckelroll i den svenska samhällsutvecklingen. Industrins förutsättningar är av avgörande betydelse för Sveriges välstånd. Huvuddelen av forskning och utveckling sker hos företagen inom Teknikföretagens branscher. Teknikföretagen är en av huvudaktörerna på den svenska arbetsmarknaden och den viktigaste spelaren på arbetsgivarsidan i de förhandlingar som styr löneavtalen för merparten av Sveriges löntagare.


Om rollen

Som Teknikföretagens chefekonom leder du arbetet med ekonomisk analys och affärsjuridik. Du har en central roll på Teknikföretagen och ingår i föreningsledningen. Du rapporterar till Teknikföretagens VD.


Du leder avdelningen som består av sex medarbetare varav tre nationalekonomer, en enhetschef juridik och två affärsjurister.


En viktig del i rollen som chefekonom är att vara en av Teknikföretagens talespersoner. Du har ett tydligt uppdrag att vara medlemsföretagens röst i den ekonomiska samhällsdebatten och i industrirelevanta frågor. Det är en roll med många externa kontakter med bl a näringslivet, politiken, ekonomiska institutioner och arbetsmarknadens parter. Du är även en central del av Industriekonomerna som utgörs av Teknikföretagens och Industriarbetsgivarnas ekonomer.


Arbetet innebär en hög grad av eget analysarbete av den samhällsekonomiska utvecklingen i Sverige, globalt och på våra största exportmarknader samt samhällsekonomiska strukturfrågor. Teknikföretagen publicerar konjunkturrapporter två gånger årligen, omfattande den globala och svenska ekonomiska utvecklingen och skriver veckovisa ekonomiska nyhetsbrev. Dessutom publicerar Teknikföretagens ekonomer rapporter med fokus på svensk industris internationella konkurrenskraft, industrins betydelse för Sveriges ekonomiska välstånd, etcetera.

Avdelningen ger stöd till andra avdelningar, branschgrupper, regionverksamheten, medlemsföretagen samt till andra förbund inom Svenskt Näringsliv.


Vem är du? Vi söker dig som delar synen på att näringslivet och industrin spelar en avgörande roll för Sveriges fortsatta välfärd och att en grundförutsättning för att lyckas med klimatomställningen är att stärka Sveriges konkurrenskraft.


Du är en erfaren och trygg chef som är van att leda experter. Du är bra på att tydliggöra den strategiska riktningen, göra prioriteringar och att delegera. Du har förmågan att skapa ett kreativt och gott samarbetsklimat.


Du har en gedigen akademisk utbildning, är nationalekonom i botten och vi ser gärna att du är disputerad. Goda kunskaper i arbetsmarknadsekonomi, industriell organisation och ekonometri och statistik är ett plus.


Du är en skicklig analytiker med stort intresse för och goda kunskaper om nationell och internationell ekonomi och samhällssystem.


Du är en skicklig relationsbyggare, har stora nätverk och trivs när du har många kontaktytor. Du trivs i en utåtriktad roll, har lätt för att övertyga, är kommunikativ och en skicklig skribent.


Du har integritet och har lätt för att skapa förtroende.


Du trivs i en bred roll där en viktig del av arbetet är att ge stöd och service internt till andra avdelningar och till medlemsföretagen.


Att du gillar teknik och att vara i framkant med den tekniska utvecklingen ser vi som en självklarhet.


Att arbeta på Teknikföretagen Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid vid vårt kontor vid Östermalmstorg i Stockholm. Vi erbjuder en trevlig arbetsmiljö med bra förmåner, med egen träningslokal och lunchrestaurang i huset. I vårt kontorshus finns möjlighet att parkera sin cykel eller moped och att tillfälligtvis också hyra en parkeringsplats för bil.


Våra värdeord som genomsyrar verksamheten är: Respekterande, Engagerade, Professionella och Modiga.


Vi samarbetar i den här rekryteringen med Just Right AB. Vid frågor, välkommen att kontakta rekryteringskonsult Anna-Karin Engvall, tfn 0707-323007, e-post: anna-karin.engvall@justright.se


Låter det intressant? Välkommen med din ansökan med CV och personligt brev senast den 18 april 2023bottom of page